Kaj so piškotki?

Piškotek (angl. cookie) je majhna datoteka, ki se preko brskalnika avtomatsko naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno mesto.

Zakaj so piškotki potrebni?

Spletna mesta uporabljajo piškotke za ponujanje prilagojene izkušnje uporabnikom in za zbiranje informacij o uporabi spletnega mesta. Spletna mesta o svojih obiskovalcih delajo zapiske o tem, kdaj ste bili nazadnje na njihovi strani, kaj ste gledali, itd. Vsi ti podatki se zapisujejo na vaš računalnik v poseben del profilnih nastavitev. Ob naslednjem prihodu na takšno stran vas stran prepozna in vam na svojevrsten način prikaže kakšne podrobnosti (na primer artikel, ki ste si ga nazadnje ogledovali na drugem spletnem mestu).

Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko piškotki obogatijo izkušnjo, tako da spletnemu mestu omogočijo, da si zapomni vaše prednostne nastavitve. Tako se vam na primer ni treba vpisati vsakič, ko obiščete spletno mesto ali pa spreminjati jezikovnih nastavitev.

Nekateri piškotki, na primer tisti, ki jih shranijo reklamni trakovi, lahko ogrozijo vašo varnost, saj sledijo ostalim spletnim mestom, ki jih obiskujete. Piškotke uporablja večina spletnih mest, shranjeni pa so lahko različno dolgo.

Katere piškotke uporabljamo na spletnem mestu eAsistent?

Na spletnem mestu eAsistent uporabljamo lasten piškotek, ki vam omogoča premikanje po spletnem mestu in uporabo funkcionalnosti, ki jih omogočamo. Brez tega piškotka uporaba spletnega mesta eAsistent ni mogoča.

Kateri piškotek uporabljamo?
easistent_session

Zakaj ga uporabljamo?
Za varnost spletnega mesta in avtentikacijo uporabnika po prijavi, da uporabnik lahko pridobi dostop do funkcionalnosti, ki jih potrebuje.

Koliko časa se piškotek hrani?
Piškotek se hrani od trenutka, ko uporabnik obišče naše spletno mesto pa do trenutka, ko sejo konča in zapre brskalnik.

Katere podatke prenašamo v naših piškotkih?
V piškotkih hranimo izključno podatke za identifikacijo uporabniške seje. Vsi naši piškotki so kriptirani in nikoli ne prenašajo občutljivih podatkov.

Prosimo upoštevajte, da brez tega piškotka uporaba spletnega mesta eAsistent ni mogoča.

Ali lahko piškotke onemogočim?

Piškotke lahko onemogočite in spletnim mestom ne dovolite, da bi shranjevali piškotke na vaš računalnik. Vendar spletna mesta optimalno delujejo, če so vsi piškotki omogočeni.

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate s pomočjo nastavitvev vašega spletnega brskalnika.

Za informacije o nastavitvah za piškotke spodaj izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Več o piškotkih

Več o piškotkih lahko preberete v smernicah informacijskega pooblaščenca na tej povezavi.

Če želite vedeti, katere piškotke uporabljajo posamezna spletna mesta, lahko uporabite dodatek za brskalnike Collusion, ki vam z grafom prikaže povezave med piškotki in posameznimi spletnimi mesti.

Dodatek za brsklanike Collusion